De trots van ( sommige ) vrouwen, hun make-up stash. Maar wist je dat alle cosmetica producten ook een houdbaarheidsdatum hebben. In dit artikel vind je de houdbaarheid datums, en een aantal tips.

Uiteraard is het gebruik van make-up na de houdbaarheid datum niet schadelijk voor de gezondheid. Alleen de geur en de kwaliteit kunnen veranderen.

Foundation:

Voor vloeibare foundation wordt in het algemeen een houdbaarheidsperiode van 1 tot 1,5 jaar aangehouden. Let goed op de kleur en de geur van de foundation, als de tube of het potje gelig is of aangekoekte randjes heeft is het tijd om de foundation te vervangen.

Concealer:

Ongeveer een houdbaarheid van 1 jaar. Gebruik de concealer niet direct op de huid, maar gebruik een kwast. Zo komt het product niet direct in aanmerking met puistjes etc. en blijft het product vrij van bacteriën van de huid.

Poeder en Blush:

Poeder en blush producten blijven ongeveer 1 tot 2 jaar goed. Ook bij deze producten is het erg belangrijk voordat je het product gebruikt goed bekijkt. Gebruik geen poeder en blush producten als de geur vreemd is, de kleur is verandert of als het product erg korrelig is geworden.

Mascara:

Mascara is de kortste houdbaarheid datum van alle beauty producten, ongeveer 3 tot 6 maanden.

Mascara gaat direct na openen van het product achteruit, dit komt omdat er lucht bij komt. Daarom is het ook belangrijk om niet het borsteltje op en neer in de verpakking te bewegen, op die manier komt er extra lucht bij het product en hierdoor komen er ook meer bacteriën bij. Als de mascara dik en klonterig is, is het tijd voor een nieuwe.

Oogschaduw:

Oogschaduw op poederbasis, blijft net zoals poeders een jaar of 1 tot 2 goed. Hou het product goed in de gaten als je het gebruikt, mijn ervaring is dat je oogschaduw nog goed kunt gebruiken na 2 jaar.

Oogpotlood en vloeibare eyeliner:

Oogpotlood heeft een houdbaarheid datum van 1 tot 3 jaar. Door het regelmatig slijpen van het producten verleng je de houdbaarheid.

Eyeliner heeft een kortere houdbaarheid, deze kun je beter niet langer dan 6 maanden gebruiken.

Lippenstift en Lipgloss:

Voor lippenstift staat over het algemeen een datum van 1 tot 2 jaar. Lipgloss is beperkter houdbaar, dit komt omdat de bacteriën zich gemakkelijk kunnen verspreiden in het product.

Lippotlood:

Houdbaarheid van 1 tot 3 jaar. Hetzelfde als bij oogpotloden, door het regelmatig slijpen verleng je de houdbaarheid.

Nagellak:

Nagellak is ongeveer 1 tot 2 jaar houdbaar. Merk je dat de kleur niet meer egaal is tijdens het opbrengen of dat de nagellak dik is geworden, gebruik de nagellak dan niet meer. Zorg ervoor dat je het flesje altijd goed sluit na gebruik.

Tips:

  1. Het is verstandig om regelmatig je kwasten schoon te maken, of sponsjes te vervangen. Dit is in verband met bacteriën, deze bacteriën kun je met kwasten bijvoorbeeld makkelijk overbrengen op je make-up producten, hierdoor zullen de producten minder lang goed blijven. Je kwasten kun je gemakkelijk schoonmaken met Brush cleaner, dit product is makkelijk verkrijgbaar, je kunt het bijvoorbeeld vinden bij de grotere make-up merken of bij de drogist.
  1. Je kunt op alle nieuw geopende producten een stickertje plakken met de datum waarop je het nieuwe product in gebruik hebt genomen.
  2. Het is altijd verstandig om de make-up producten op een donkere, droge en koele plaats te bewaren.
  3. Om de levensduur van lippenstift te verlengen kun je de producten bij warm weer het beste in de koelkast bewaren. Ook kun je de lip producten aanbrengen met behulp van een spatel en een kwastje. Doe een beetje lip product op de spatel, en breng het aan door middel van het kwastje. Je lip product wordt wel minder mooi, maar wel langer houdbaar!
  4. Leen je make-up niet uit!!