Acné vulgaris, ook wel (jeugd)puistjes genoemd, is een van de meest voorkomende problemen bij jongeren en volwassenen. Bij acné raken de talgklieren verstopt, die vervolgens voor een vette en een glimmende huid met puistjes veroorzaken.

Acné is eigenlijk een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid.

Wat zijn de oorzaken van acné?

Er zijn meningen genoeg over de oorzaken van acné, bijvoorbeeld; chocolade, suikers, het eten van varkensvlees en zelfs het gebruik van zuivelproducten. Al deze meningen zijn nooit wetenschappelijk bewezen!

1. Overtollige talgproductie: de talgproductie wordt beïnvloedt door androgenen, dit zijn mannelijke hormonen. In de puberteit zorgen deze hormonen ervoor dat de talgklieren in het gelaat, op de borst en op de rug groter worden en meer talg produceren. Ook wordt de talg dikker, hierdoor kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken.
2. Bacteriegroei in de talgklier: Als er teveel talg wordt afgescheiden en de talg niet weg kan vloeien, gaat de talg zich ophopen. Hierdoor raakt de talgklieruitgang verstopt. Talg bevat het propiopiumbacterium-acnes, dit is de bacterie de acné veroorzaakt.
3. Toegenomen verhoorning en afsluiting van de talgklier: Ook door hyperkeratose (overmatige verhoorning ) vernauwt de afvoergang van de talgklier en wordt de talgafvoer extra belemmerd.
4. Ontstekingen: Bij het open schuren van de haarfollikel komen de talg en verzuren op de aangrenzende huid terecht en deze veroorzaken ontstekingen. Dit kun je zien aan rode bultjes ( papels ) en pust kopjes ( pustels )

Waardoor kan de acné verergeren?

1. Door het zelf uitknijpen van de ontstekingen
2. Menstruatie
3. Vitaminegebrek
4. Genetische factoren
5. Zwangerschap
6. Cosmetica en make-up op olie basis
7. Vettige haren en/of haar producten

Tips:

1. Voor de mannen is het erg belangrijk dat ze goed opletten met scheren. Het scheren met scheermesjes maakt de huid meer kwetsbaar en gevoelig voor nieuwe ontstekingen. Het is verstandig om je te scheren met een scheerapparaat.
2. Het is bij acné erg belangrijk dat je goed op de hygiëne let. Raak bijvoorbeeld nooit je huid aan zonder je handen te wassen.
3. Gebruik geen alcohol op de huid, dit werkt uitdrogend.
4. Zelf uitknijpen en krabben aan de huid kan leiden tot ontstekingen en littekenvorming.
5. Blijf van de ontstekingen af, zo voorkom je extra bacteriën
6. Je kunt beter geen wasverzachter gebruiken voor handdoeken, kussenslopen en lakens. Deze bevatten veel geurstoffen en kunnen de huid afsluiten.

Het aanpakken van acné:

In de salon kun je een speciale acné behandeling boeken. Deze behandeling is gericht op het intensief reinigen van de huid.

Wist je dat acné behandelingen die uitgevoerd worden door erkende schoonheidsspecialisten in aanmerking komen voor een vergoeding van de zorgverzekering? U kunt in uw polis zien wat uw zorgverzekering vergoedt. U heeft alleen een verwijzingsbrief nodig van uw huisarts en dan kunt u een afspraak maken bij de schoonheidsspecialiste.

Voor informatie over de acné behandelingen kun u verder kijken op de website.