UV-straling
Er zijn 3 verschillende soorten UV-straling. UV-A, UV-B en UV-C.

Het zonlicht wat de aarde bereikt bestaat voor 98% uit UV-A straling. Door deze straling kun je niet verbranden maar hierdoor treedt wel de huidveroudering op.

UV-B straling zorgt ervoor dat je verbrandt als je niet de goede bescherming gebruikt. Ook zorgt de UV-B straling voor de aanmaak van vitamine D, dit is belangrijk voor sterke botten.

UV-C is een straling die de aarde niet bereikt. Deze is ook het meest schadelijk.

Werking van zonnebrandcrème
Om te voorkomen dat je verbrandt, kun je het beste jezelf insmeren een half uur voordat je de zon ingaat. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar, je hebt beschermingsproducten met alleen UV-A maar je hebt ze ook in combinatie met UV-B, deze crème is het meest geschikt voor een optimale bescherming.

Hieronder vind je een schema waarin je kunt zien welke factor je het beste kunt gebruiken.

De factor die je kiest is erg belangrijk, neem je een factor die te laag is dan kun je alsnog verbranden. Hieronder vind je een schema waarmee je kunt zien welke factor het beste past bij je huid.

  1. Verbrandt zeer snel, wordt langzaam bruin SPF 20 – 40
  2. Verbrandt snel, wordt langzaam bruin SPF 15 – 20
  3. Verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin SPF 15+
  4. Verbrandt bijna nooit, zeer snel bruin SPF 10 – 15

Betekenis SPF factor
De SPF ( Sun Protection Factor ) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden

Houdbaarheid van een zonneproduct
Op alle artikelen kun je een houdbaarheidsdatum vinden. Deze kun je het beste aanhouden, het staat er natuurlijk niet voor niets op. De PNO ( periode na opening ) staat aangegeven met een open potje en daarin een periode, bijvoorbeeld 12 maanden. Uiteraard is het belangrijk om je product op de juiste manier te bewaren zo kun je ervoor zorgen dat het product langer goed blijft. Als je het goed bewaart kan een product ongeveer 2 jaar meegaan. Heb je een erg gevoelige huid dan is het verstandig om elk jaar een nieuwe bescherming te gebruiken.

De zonneproducten kun je het beste bewaren op koele plaatsen. Ga je naar het strand, doe je zonneproduct dan in de koeltas of wikkel er een handdoek omheen. Leg het product zelf nooit in de volle zon. Als het product in de zon ligt gaat de beschermingsfactor sneller naar beneden.

Wist je dat: de term ‘sunblock’ niet mee gebruikt mag worden? De FDA ( Food and Drug administration ) heeft dit verboden, omdat de term de indruk geeft dat de UV-stralen volledig worden geblokt, terwijl 100% bescherming niet bestaat!