Wat is subklinische acne?

Subklinische acne betekent letterlijk onderontwikkelde acne (sub=onder, klinisch=waarneembaar).
Regelmatig zien we in de salon een cliënt met kleine bultjes, voornamelijk op het voorhoofd. Wanneer we deze proberen uit te reinigen komt er niets uit. Wat is het en hoe behandel je dit?

Er zijn verschillende vormen van acne waarbij we de meeste vormen wel kunnen herkennen en behandelen. Subklinische acne daarentegen is vaak lastiger te herkennen. Dit type acne neemt niet de gebruikelijke vorm van mee-eters en comedonen aan, maar verschijnt in plaats daarvan als kleine, huidkleurige bultjes zonder kop. Dit wordt gezien als de voorloper van acne comedonica. Bij acne comedonica is er sprake van een groter aantal comedonen, verstopte poriën en zien we enkele lichte ontstekingen. Eén van de grootste verschillen tussen deze twee vormen is dat acne comedonica goed uit te reinigen is, terwijl de bultjes van subklinische acne niet uit te reinigen zijn (er lijkt niets in te zitten). Subklinische acne hoeft niet in alle gevallen door te ontwikkelen naar een andere vorm van acne, het kan zijn dat je weken- tot maandenlang last houdt van deze ontsierende bultjes.

Wat zijn de oorzaken van subklinische acne?
Hoewel er weinig bekend is over de oorzaken van subklinische acne, zijn er wel een aantal factoren die ermee in verband gebracht worden.

– niet (juist) reinigen
– genetisch bepaald
– hormoonbalans
– voedselallergie/intolerantie.

Regelmatig zien we subklinische acne tijdens de pubertijd, tijdens en na de zwangerschap of rondom de menstruatie. Ook bepaalde medicatie kan van invloed zijn op de hormoonhuishouding.

Hoe kun je het behandelen?

In de salon adviseren we een aantal behandelingen met de Bio Peel kruidenpeeling. Deze behandeling maakt de huid gladder en reguleert en normaliseert de vorming van nieuwe huidcellen vanuit de basaalcellenlaag.

Uiteraard is de thuisbehandeling ook zeer belangrijk in het genezingsproces om de huid weer in de goede conditie te krijgen, graag adviseer ik u in de salon over de mogelijkheden.