Iedereen kent de reclames wel van mannen, vrouwen en kinderen met een grote hoeveelheid schuim op hun huid en/of haar. Maar is dit zoveel schuim nou wel zo goed voor je?

Als wij ons wassen dan doen we dat om schoon te worden. Hiervoor moet het vuil van het lichaam (of haar) worden verwijderd en vuil gaat bijna altijd vergezeld met olie (vet). Aangezien olie en water elkaar afstoten lukt het niet om dit met alleen water te verwijderen.

De oplossing hiervoor is zeep, en zeep wordt gemaakt met een surfactant. Een surfactant is een stof die zorgt dat water en olie met elkaar vermengd kunnen worden en op die manier het vuil van de huid kunnen spoelen. De twee meest gebruikte surfactants zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth (Ether) Sulfate (SLES). Deze surfactants schuimen erg goed, maar ze hebben ook een aantal grote nadelen:

1. SLS en SLES zijn een van de meest irriterende ingrediënten die zijn toegestaan in cosmetica

2. Ze halen het beschermende lipide-laagje van de huid weg waardoor de huid droog wordt

3. Het kan door de huid in de bloedbaan terecht komen en zeker bij kleine kinderen de ontwikkeling van de ogen nadelig beïnvloeden

4. Bij shampoo kan het haaruitval, bultjes, irritatie of wondjes op het hoofd veroorzaken.

Maar waarom worden deze ingrediënten dan nog steeds gebruikt? Het antwoord hierop is eigenlijk dat de meeste mensen verslaafd zijn aan schuim. Er zijn veel goede alternatieve ingrediënten beschikbaar maar deze schuimen minder. Hierdoor denken men dat deze producten niet goed reinigen. Schuim staat voor schoon en zonder schuim kan het dus niet schoon worden, is de beredenering. Dit is echter niet het geval. Alternatieve surfactants zoals Disodium Cocoyl Glutamat, Coco-Glucoside en Decyl Glucoside zijn zeer mild voor de huid, ze laten het beschermende lipide-laagje van de huid intact en hebben een goede reinigende werking voor normaal gebruik. De reinigende werking is wel minder dan die van SLS en SLES dus voor het reinigen van zeer vieze en vette huid (of haren) is het minder geschikt, maar in meer dan 99% van de gevallen zijn producten met bovenstaande surfactants een prima oplossing.

De conclusie is dus: Better not to foam!