Alcohol in cosmetica… de meeste mensen zeggen direct: vermijden! En vaak klopt dit ook, want sommige alcoholvarianten zorgen ervoor dat de huid uitdroogt en strak aanvoelt. Maar niet alle soorten alcohol veranderen in een nachtmerrie voor je huid.

We onderscheiden harde alcohol en vettige alcohol. Harde alcohol is hetzelfde als in je cocktail of wijn. Om het toelaatbaar te maken voor gebruik in cosmetica, moet er een andere stof aan toegevoegd worden. Deze stof zorgt ervoor dat het een vieze smaak krijgt, om te voorkomen dat mensen toners en lotions gaan drinken.

Harde alcohol verwijdert het natuurlijke beschermlaagje van de huid, en zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Ook kan het acne-uitbraken in de hand werken. Je vindt harde alcoholen onder de volgende namen op een INCI lijst: alcohol, alcohol denat, ethanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol en alcohol SD. Wanneer een harde alcohol achteraan de INCI lijst staat, is de alcohol gebruikt om een ander ingrediënt beter te laten oplossen of opneembaar te maken. Het gaat dan vaak om een laag percentage. Staat één van deze alcoholen vooraan in de INCI lijst, dan is het misschien beter om een ander product te kiezen.

Naast harde alcohol wordt er in cosmetica ook gebruik gemaakt van vettige alcohol. Vettige alcohol is mild voor de huid en heeft juist terug-vettende eigenschappen. Daarnaast houdt vettige alcohol vocht vast in huid en haar, waardoor het de vochtbalans in balans brengt. Dit zijn “goede” alcoholen, die conditionerende eigenschappen hebben en de huid niet uitdrogen. Vettige alcohol vindt je onder de volgende namen op een INCI lijst: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, myristyl alcohol en lauryl alcohol.

partner-logo01
logo-spa
refe-2