Bijna iedereen weet dat Aloë Vera kalmerend en herstellend is, maar hoe werken de stoffen uit het sap van de Aloë Vera plant eigenlijk? En waarom is het zo goed voor de huid? En wist je dat je een zeer hoog percentage Aloë Vera nodig hebt om een gel echt werkzaam te maken? Kijk daarom altijd op het label hoeveel procent Aloë Vera in de gel zit. Percentages vanaf 95% geven de gel de echte, heilzame werking. De overige stoffen dienen het liefst alleen voor de textuur (anders is het product heel waterig) en uiteraard voor de houdbaarheid.
Achtergrond van Aloë Vera
Er bestaan 250 soorten Aloë Vera, waarvan er 4 soorten met name gebruikt worden vanwege hun gezondheidsvoordelen. De naam Aloë Vera is afgeleid van het Arabische woord “Alloeh”, wat glanzende, bittere stof betekent en Vera, het Latijnse woord voor “de enige echte”. Vroege referenties naar het medisch gebruik van Aloë Vera wordt gevonden rond 1805 in de USA. Maar veel verhalen over Aloë Vera voeren ons terug naar de tijden van Cleopatra, Nefertiti en Alexander de Grote, maar ook Christopher Columbus, die optekende dat Aloë Vera gebruikt werd voor het verzorgen van wonden. Rond 1935 begon Aloë Vera ingezet te worden bij stralingsdermatitis, een huidreactie die kan optreden na bestralingstherapie. Vanuit deze stap werd Aloë Vera ook steeds vaker ingezet bij brandblaren, (schaaf)wondjes, schrammen en (zon)verbranding.
Huidherstel
Aloë Vera bevat 75 potentieel actieve bestanddelen, waaronder vitamines, enzymen, mineralen, suikers, lignine, saponinen en aminozuren. Het bevat vitamine A (beta-caroteen), C, E, B12, foliumzuur (B11) en choline (halfvitamine). Aloë Vera bevat verschillende stoffen die allemaal het vermogen om de huid (sneller en beter) te herstellen vergroten. Lignine werkt als een natuurlijke transportstof, die andere ingrediënten dieper en makkelijker opgenomen laat worden door de huid.
Collageen-aanmaak
Aloë Vera bevat glucomannan (een polysaccharide) en gibberellin (een groeihormoon). Deze nogal komisch klinkende stoffen stimuleren de groeifactor-receptoren van de fibroblasten, en zorgen op die manier voor meer collageen-aanmaak. Bij een studie die zich richt op wondheling, bleek dat Aloë Vera niet alleen zorgde voor meer collageen, maar dat tevens het collageendeel veranderde. Het zorgde voor een hoger aandeel collageen type III, wat een zachter en flexibeler collageen is dan type I. Dit zachte, flexibele collageen zorgt ervoor dat een litteken minder stug en bobbelig opbouwt (en de wond dus mooier geneest). Organic Aloë Vera is om alle bovenstaande redenen een belangrijk ingrediënt voor de producten van Salonnepro die als basisstof voor alle serums, Ampoule in a bottle serums en onze Meso Gels (voor Microneedling)gebruikt worden.