Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht en komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Rosacea kenmerkt zich door felrode, soms paarsrode verkleuringen met name op de wangen en de neus. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien. Bij ernstige vormen zien we ook bultjes en puistjes. Hierdoor is het soms lastig om rosacea van acné te onderscheiden. Kenmerkend bij rosacea, is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien, zoals dat bij acne wel het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat we bij seborrhoïsch eczeem zien. Zwelling van het gelaat kan in lichte mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn.

Er zijn vier verschillende soorten rosacea:

Vasculaire rosacea:
Deze vorm kenmerkt zich door blozen of een huid die constant rood blijft. Daarnaast zijn de bloedvaten in je gezicht vaak ook zichtbaar.

Papulopustuleuze rosacea:
Hierbij gaat de roodheid in je gezicht gepaard met doorzichtige bultjes en puistjes.

Rhinophyma rosacea:
Hierbij is er sprake van een huidverdikking van de neus.

Rosacea van de ogen:
Deze vorm is vaak te herkennen aan het hebben van droge ogen, tranende ogen, gezwollen en/of brandende oogleden.

Hoe ontstaat rosacea?
Over de precieze oorzaak van rosacea bestaat nog veel onduidelijkheid. Wat wel bekend is, is dat de barrièrefunctie van de epidermis is aangetast bij rosacea. Daardoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid.

Zo kunnen onder andere uv-straling, stress, bepaalde genees- en voedingsmiddelen, huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten, alcohol, cafeïne, roken en de overgang van kou naar warmte het huidbeeld beïnvloeden.
Ook is bekend dat door een toegenomen afweerreactie op bepaalde huideigen micro-organismen zoals de Demodex mijt, de ontstekingsreacties in de huid kunnen verergeren of in stand worden gehouden.

De behandeling van rosacea?
Er zijn verschillende methodes om rosacea te verminderen. Aan de hand van een uitgebreide huidanalyse door een (huid)arts of dermatoloog, zal worden vastgesteld welke behandeling het meest effectief is.
Bij ontstekingen en puistjes kan er gekozen worden voor antibioticatabletten of een antibiotica in een crème of zalf vorm. Roodheid, oppervlakkige vaatjes en ontstekingen, kunnen verminderd worden door middel van een laserbehandeling.

Wat kun je zelf doen?
Om de huid zo min mogelijk te belasten is het belangrijk om milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. Aan te raden is producten te gebruiken met hogere concentraties antioxidanten, zoals niacinamide (B3), vitamine c en e. Om nog meer schade van de huid te voorkomen is het smeren van een SPF met hoge beschermfactor een must.

Mocht u last hebben van rosacea, in de salon kunnen we een behandelplan opstellen aangepast op uw huid.